Varför Fiber

Informationsutbyte och kommunikation blir en allt större del av våra liv.

Vi lyssnar på radio, ser på TV, talar i telefon, skickar/tar emot sms/mms, skickar/tar emot mail, shoppar på nätet, betalar räkningarna, etc. etc.

För det använder vi radiovågor och/eller teleledningar av koppar idag. Allt detta kan ske via fibernätet istället.

Förändringen inom kommunikationsområdet är oerhört snabb och omfattande. Man måste inse att övergången till ett snabbt data- och telenät med fiber är en nästan lika stor revolution som utbyggnaden av telenätet en gång var.

Det nuvarande telenätet är gammalt och består av kopparkablar som bitvis legat i marken sedan 30-talet. Kapaciteten är utnyttjad till bristningsgränsen eftersom många förbindelser kopplats bort på grund av åldersskador. Järnskog/ Koppom är att betrakta som ”ren Landsbygd” som kommer att förlora det gamla kopparnätet inom några år! Att i ’televerkets’ regi bygga upp en ny struktur är idag inte vare sig aktuellt eller kommersiellt intressant på landsbygden.

VARFÖR JUST FIBER?

 • Dagens trådbundna nät för tele och data-trafik har snart tjänat ut!
 • Mobilnätet (både 3G och 4G) är endast ett komplement till ett fast nät med hög kapacitet eftersom kapaciteten i mobilnätet är beroende av antalet användare, ju fler användare desto sämre kapacitet. Skulle alla som har fast bredband idag använda mobilt så räcker inte kapaciteten till för att ens kallas bredband!
 • Tänk även på att det är ”fri surf” i fiber medan det kostar extra att surfa mobilt över en viss mängd per månad. Exempelvis förbrukar du månadens fria surf på ett par tre timmars TV-tittande!
 • I fibernätet har alla alltid ”fullt ös”.
 • Ett modernt fiberbaserat bredband erbjuder ”3-play” som innebär att man samtidigt kan både ringa, surfa på internet och titta på HD-TV.

TV

 • Olika “SVT, TV4, TV5… Play” funktioner d.v.s se på TV-program när det passar dig
 • ”Video on demand”, videobutik över nätet
 • Klarar HDTV (TV med hög upplösning enligt den nya standarden)
 • Perfekt mottagning.

TELEFONI

 • Inte bara ”prat” utan även bildtelefoni i realtid, Skype (skajp)
 • Det är ju något för alla, speciellt äldre som har barn & barnbarn långt borta och långt mellan besöken.
 • Väsentligt mycket billigare telefontjänster

 

INTERNET

 • Högre hastighet både ned (hämta) och upp (skicka) från fastigheten än med andra system.
 • Hastigheten är oberoende av avståndet och hur många som är uppkopplade.

 

Varför ska man bli medlem?

Regeringen/Jordbruksverket och länsstyrelsen är de som lämnar bidrag till fiberutbyggnaden. De har även fastställt att alla i en fiberförening ska betala ”solidariskt” dvs. anslutningsavgiften är lika för alla oavsett avståndet (inne i Koppom eller ute på bygda). Bidraget är som ROT-avdraget dvs. halva kostnaden. På de flesta ställena brukar kostnaden hamna på 15-25 tusen med bidrag och utan vore det då 30-50 tusen.

För att få bidrag är det viktigt att vi är så många som möjligt som är intresserade. Ju fler medlemmar, desto högre upp på länsstyrelsens, prioriteringslista, kommer vi för bidrag. Dessutom blir ju kostnaden lägre för var och en ju fler vi är i föreningen.

Kom ihåg att det inte är bindande att ansluta sig bara för att man är medlem i fiberföreningen. Om du väljer att inte ansluta dig när grävmaskinen kommer så får du tillbaka medlemsinsatsen på 200:- (det enda du riskerar är hundralappen i årsavgift).

Om du däremot vill ansluta dig senare utan att ha varit med i föreningen blir det däremot avsevärt dyrare! Då ska ju grävmaskinerna hit igen.

Åsse va rä ju dette mä värde på fastigheta” Det blir ju inte direkt enklare att sälja en fastighet utan bredbandsfiber. Även om inte det påverkar värdet lika mycket som vissa hävdar så är det ju bökigare för en ny ägare att på egen hand fixa till bredbandsfiber. En presumtiv ny ägare väljer säkert hellre en ”kåk” med indragen fiber före en utan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bredband, TV och Telefoni via Fiber

%d bloggare gillar detta: