Räcker inte ADSL?

Fasta telefontråden på väg bort.

Till år 2020 beräknar Telia att det gamla kopparnätet är avvecklad. Vi har ju haft våra fasta telefoner via detta nätverk i många år. Varför sker denna avveckling? Jo, denna kretskopplade tekniken är gammal och många leverantörer av utrustning tillverkar inte dessa delar längre. Det blir dessutom mycket dyrt att underhålla utgången teknik.

I praktiken innebär det att när någon äldre telefonstation går sönder, så sker en avveckling av de abonnenter som är anslutna. Det kan räcka med att ett träd faller ner över koppartrådarna, hos någon abonnent, så kan Telia välja att inte reparera utan levererar en mobil ersättningstelefon.

Telia är idag skyldig att tillhandahålla denna ersättningstelefon, men i praktiken så klarar den tekniskt bara samtal. Dessa ersättningstelefonerna har fått massiv kritik senaste året, då de inte fungerade som tänkt. Men nu uppger Telia att detta problem är löst, så nu fortsätter man avvecklingen.

ADSL finns ju hos många abonnenter idag, men i takt med att man monterar ner dagens telefonstationer, så blir det samma effekt, dvs koppartråden försvinner och då återstår fiber som en fast anslutning.

Egentligen är det Skanova som äger kopparnätet, ett bolag inom Telia-gruppen, som avvecklar. De uppger att på sikt kan delar av landets kopparnät finnas kvar och då är det äldre villaområden. Dessa koppartrådar anser man kunna använda i konkurrens mot fiber.

Men för landsbygden lämnar Skanova inget hopp för framtiden när det gäller kopparnätet. Det är just här det är dyrt att underhålla med långa sträckor och många luftledningar.

En annan detalj som kommer att stimulera Telia att avveckla, är just utbyggnaden av fibernäten i landet.

Fiber är en fantastisk möjlighet för landsbygden att få en modern infrastruktur för många år framåt.

Modellen för landsbygden bygger på att samhället ger lite stimulans med subventioner. Samtidigt sker denna utbyggnad via lokala föreningar. Många tycker att samhället borde ansvara för detta. Vi ska nog kanske vara tacksamma att det är folket själva som tar tag i denna möjlighet. Genom frivilligt arbete så skapas det en modern infrastruktur till betydligt lägre kostnad, jämfört om samhället genomförde allt.

Källa: http://hsfiber.se/varfor-fiber/koppartradar-kontra-4g/

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bredband, TV och Telefoni via Fiber

%d bloggare gillar detta: